Мисливський палац графа Шувалова

Опис:

Зараз це садиба, замок, побудований в стилі французького Ренесансу для нащадків російської аристократії голландським архітектором в 1893 - 1903 роках. Однак, на думку істориків, парк і замок з'явилися ще в кінці XVIII століття, одночасно з «Софіївкою». Тут також була скеля любові і підземний хід. Цей замок був переданий у спадок Ользі Станіславівні Потоцької-Наришкіної, а потім перейшов до її дочки Софії, дружині графа Шувалова. Софія, це та кохана, якої Станіслав Потоцький побудував пам'ятник вічної любові, у вигляді Софіївського парку.

Замок Наришкіних-Шувалових в селищі Тальному Черкаської області був закладений в 1725 р графом Потоцьким, але найбільшого реконструювання замок досяг при Шувалове. Це він велів звести і облагородити до кінця цей замок в XIX-XX ст., Голландському будівельнику і датському архітектору Андресу Клеменсену. Шувалов спочатку замовив проект у київських архітекторів, але запропоновані варіанти його не задовольнили. У березні 1902 року будівництво ввійшло в активну фазу, причому нагляд за зведенням замку здійснював також датчанин - інженер М. Роннов. Взагалі, для побудови мисливського замку ресурси збирали по всій Європі: цегла трьох марок доставляли з Данії, черепицю - з Голландії, піщаник для карнизів, балюстрад, балконів - з Ямполя.

Історикам відомо, що Петро Шувалов роздобув гроші на будівництво мисливської садиби, отримавши страховку за згорілий флігель, який і був частиною приданого Ольги Потоцької, а потім і її дочки - Софії Львівни, що вийшла заміж за Петра Павловича Шувалова.

З Софією Потоцької пов'язана одна з легенд замку в Тальному. Розповідають, що на стіні в парадній залі на першому поверсі палацу було мозаїчне панно - портрет Софії. Руку дружини магната прикрашав перстень, в який був вставлений справжній діамант. Пізніше панно безслідно зникло.

Так і з'явився двоповерховий палац за формою нагадує французькі мисливські замки епохи Ренесансу. Біля замку був ще розбитий і англійський парк з незвичайними деревами і водоспадами. Зараз велика частина цієї пишноти заросла. Так само на замку з'явився Графський герб на якому зображений єдиноріг, він і прикрашав головний фасад цього будинку. Часто Шувалова в цьому замку не жили, вони приїжджали сюди як на відпочинок, на полювання. Біля палацу графа Шувалова збереглися надгробки Софії, Петра і Павла Шувалових.

У 1917 році замок конфіскували, все внутрішнє оздоблення, меблі та книги відвезли в Умань і там сліди цього багатства пропали безвісти. Пізніше, в радянські часи в цьому палаці був госпіталь під час війни, потім музей хлебоделія, тому, що на території цього міста було знайдено поселення трипільської культури. Під час окупації в замку перечікували німецькі льотчики. Сліди від куль до сих пір видно на мідній покрівлі куполів. Пізніше нова влада переробила його під педагогічну школу, а через два роки, вирішивши, що навчати педагогів перспективніше в Умані, - притулок для бездомних. Ще пізніше тут була сільськогосподарська школа, потім - технікум (до 1993 року). Потім замок був порожній, його розглядали як історичне місце і в той же час не облагороджували, що не охороняли. Зараз замок віддали народу, держава не реставрує його, а народ своїми силами просто охороняє залишки розкоші і голі стіни.

Замок має 3 вежі, одна з яких з балконом, оздоблена Шуваловский гербом. Тут також є парадний, вхід в стилі ренесансу, дахи, покриті черепицею, флюгер. Оригінальна будівля складається з двох частин: житлової та господарської. Праве крило, що мало спочатку господарське призначення, спроектовано як англійський котедж і має фахверкового конструкцію (типове старовинне європейське будиночок, у якого зверху видно розташовані під різними кутами балки). А ось житлова частина - той самий французький замок в мініатюрі, з двома вежами і однією полубашней, з ренесансним парадним входом і широким ганком з ажурними перилами. Про те, хто господар і натхненник замку нагадує багато - герб роду Шувалових на центральній напівбашта і три купола - як три шолома на родовому гербі графського роду.

За задумом Петра Шувалова в самому замку була влаштована картинна галерея, кімнати прикрашали цінні скульптури, а на почесному місці був виставлений золотий кубок. Кубок був виграний на скачках в Одесі скакуном з шувалівського конезаводу (пізніше це все вивезли в Умань, хоча подальша доля золотого кубка і мозаїчного панно взагалі невідома).

Садиба і замок в даний час є частиною Тальнівського парку - парку-пам'ятника садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Закладався Тальнівський парк спочатку як англійський сад, основною ідеєю якого є краса природних пейзажів. Кажуть, були тут і водоспади, і, не поступаються за красою Софіївці куточки з античними статуями. На жаль, час не пощадив геніальної задумки 150 річної давності. Не допомогло і те, що в 1960 році Тальнівський парк отримав статус пам'ятника садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Звичайно, рідкісні породи дерев тут ще збереглися, але в основному, звичайно, відшукати збережені сосни Веймутова, софори японські та інші декоративні дерева і кущі може відшукати тільки фахівець. Проте, навіть в зарослому Тальнівському парку маса мальовничих містечок.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Тальне

Відео про це місце: