Скульптура «Два ангела»

Опис:

Скульптурна композиція «Два ангела» знаходиться на центральній алеї головного міського кладовища, у Петропавлівській церкві, біля якої розташована родинна усипальниця династії Харитоненків.

Пам'ятник роботи талановитого французького скульптора Арістіда Круази виготовлений з білого італійського мармуру і зображує ангела з крилами, що відносить на руках покійну дівчинку на небеса. Скульптура, висота якої 2,5 метра, знаходиться на постаменті з зображенням двох ангельських осіб. Таке художнє рішення надгробного пам'ятника і його назва «Два ангела» пояснюються тим, що в такому ранньому віці людська душа все ще чиста і безгрішна, немов у ангела.

Монумент встановлений в 1891 році на могилі Зінаїди, внучки сумського цукрозаводчика і мецената Івана Харитоненка, що пішла з життя у восьмирічному віці, після хвороби, викликаної дифтеритом - небезпечним в ті часи інфекційним захворюванням. У 1896-му на згадку про дочку Зінаїді Павло Харитоненко за власні кошти побудував у Сумах дитячу лікарню, яка була однією з перших і стала однією з кращих в усій тогочасній Російській імперії. Хворих дітей там лікували безкоштовно.

Перед відправкою в Суми, мармурова скульптура експонувалася на престижному мистецькому Паризькому салоні 1891 року.
Так як Круази був католиком, то він помилково зобразив православну Зінаїду зі складеними на грудях хрестом руками, але ліва рука лежить поверх правої, а не навпаки.

Поруч зі скульптурою «Два ангела» розташована скульптура «Голгофа», виконана також А. Круази для надгробки Івана Харитоненка. Саме цей скульптурний ансамбль свого часу вважався найкращим надгробним пам'ятником у світі. Аріста Круази в 1900 році був нагороджений за своє творіння Золотою медаллю. Копії цих пам'яток зберігаються в Луврі, а інші роботи Круази прикрашають собою сади Пале-Рояль і Паризьку мерію.

Недалеко від місця розташована Міні готель Хостел-це сучасний двоповерховий особняк, розташований в центрі міста, в тихому районі. До головної вулиці - 5 хв. пішки. Для проживання в готелі - 10 комфортабельних номерів, оснащених системою кондиціонування, автономним опаленням та водопостачанням. В кожному: ванна кімната, телевізор з КТБ, сучасні меблі. На території: сауна з басейном, більярд, кафе, безкоштовний паркінг. Пропонуються послуги бізнес центру для проведення тренінгів, семінарів, лекцій, конференцій.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Інші пам'ятки поруч: