Свято-Троїцький монастир, Сатанів

Опис:

Свято-Троїцький православний жіночий монастир розташований у селі Сатанівська Слобідка, недалеко від Сатанова,  Хмельницької області. В 1709-1793 роках був унійним чоловічим монастирем Чину Святого Василія Великого, з 1793 року — православним чоловічим, а від 1899 року - жіночим.

Коли був закладений Сатанівський монастир не відомо. Відомо, що вже в 1600 р. існував. При монастирі діяв єдиний в Україні цех лірників, яких часто помилково називають жебраками. Лірники були мандрівними народними співцями, ремеслу яких довго навчалися та ремесло яких передавалося часто по спадковості. 

Церква кам'яна, однонавна, з п'ятигранною абсидою. Церкву перекрито напівциркульними з розпалубками склепіннями на підпружних арках. 1744 року головний фасад завершено барочним фронтоном. Вікна церкви стрілчасті.

1774 року на південній стіні церкви встановили сонячний годинник. На відміну від годинників в Ужгороді та Меджибожі циферблат тут не намалювали, а вирізьбили на кам'яній плиті. В центрі його розміщено алегоричне зображення сонця у вигляді людського обличчя. 

В інтер'єрі пам'ятки збереглися залишки темперного розпису XVIII століття. П'яти підпружних арок підкреслено профілізацією. У північній частині церкви влаштовано підвал.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Сатанові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: