Костел Святого Михаїла, Стара Сіль

Опис:

Костел св. Архангела Михайла у селищі Стара Сіль Львівської області, неподалік Старого Самбора, було зведено у 1660 р. у стилі бароко і вважається найдосконалішим серед архітектурних споруд селища. Стара Сіль, крім костелу, може похвалитися ще й двома старовинними дерев'яними храмами – Параскеви П'ятниці та Воскресіння Господнього.

Перша згадка про храм на цьому місці сягає 1365 року. Так, за рахунок пана Єжи Мнішек було розпочато ремонт споруди 1613 року. У каплиці Св. Анни за вівтарем було знайдено напис латинкою «Знайте, що нащадок Болеслава святиню цю зводить і покірно просить, щоб ти мала її під опікою. Року Божого 1365». Дата 1365 р. взято за основу твердження, що північна каплиця (найстаріша споруда комплексу) збудована коштом короля Казімежа III. До вже існуючої каплиці і прибудували одноновий костел 1469 року з деревини.

1648 року під час національно-визвольного українського повстання під керівництвом Богдана Хмельницького костел у Старій Солі був зруйнований. В даний час існуюча споруда костелу будівлі 1660, тобто епохи бароко. Лише 1743 року костел був висвячений в ім'я Архістратига Михайла.

У роки Першої світової війни собор сильно постраждав. Під час реконструкції було внесено деякі виправлення до зовнішнього вигляду храму: створено нові еліпсоїдні вікна на фасаді південної каплиці та встановлені нові скульптури апостолів, що надало стародавній будові елегантності в стилістиці необарокко. Дещо оновили декор фасадів храму.

У 1970-х роках костел-комора постраждав від пожежі. За переказами, полум'я гасили розчином солі — рапою. Це дуже погіршило стан пам'ятника архітектури, тому що сіль тягла на себе вологу, і стіни старовинної споруди були вологі. Згодом пошкодився дах, що зумовило знищення фресок.

На початку 21 століття костел Архістратига Михайла повернуто невеликій місцевій громаді віруючих, коштом якої і розпочато довгі ремонтно-відновлювальні роботи. Споруда нарешті отримала нові дахи.

До комплексу існуючих будівель належить і окрема дзвіниця. Перший ярус існуючої споруди – з каменю та цегли, кам'яний, другий – дерев'яний із дахом-наметом. На думку Володимира Пшика про оборонні споруди Львівщини, дзвіницю у Старі Солі слід датувати 17-18 ст. Мабуть, колись тут був свій тин, а дзвіниця виконувала роль надбрамної вежі. Тому що вона й досі має наскрізний проїзд.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Самборі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: