Білівське давньоруське городище, Рівненська область

Опис:

Білівське давньоруське городище розташоване в селі Бєлов, Зорянської сільської ради, Рівненського району, на мисі правого берега річки Стубли. Городище є пам'ятником археології національного значення. В 2 км від нього знаходиться ще одне знакове місце - Культурно-археологічний комплекс «Пересопниця».

Згідно з даними, отриманими при археологічних розкопках, на рубежі ХІ - ХІІ століть Білівське поселення занепадає, а питома князь переїжджає до фортеці Пересопниці.

З кінця ХІХ століття в околицях городища почали проводитися розкопки. На той час в південній частині Пересопниці було понад 170 курганів, а на південь від села Бєлов, недалеко від городища - до 150 курганних насипів. Багато речей, які археологи виявили під час розкопок, зараз зберігаються в Національному музеї історії України в Києві. Зокрема, це предмети побуту, знаряддя праці, зброю, ювелірні прикраси.

Зараз поруч з Беловского городищем збереглися два кургани, а місцевість користується популярністю серед туристів для проведення фотосесій і споглядання справжньої природи.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Рівному

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: