Замок Річарда

Опис:

У Полтаві, недалеко від Круглої площі, по вулиці Пушкіна, 40 височіє споруда, яку у народі давно встигли наректи «Замком Річарда». Будинок був зведений у 1890 р. імперським присяжним повіренийм П.О. Перцовичем, як один з перших прибуткових будинків міста. Зараз це звичайна житлова споруда, яка внесена до списку переліку архітектурних пам'яток .

Будинок у плані асиметричної форми: одна частина має три поверхи, а інша – чотириповерхова. Подібний задум викликав чималий інтерес, адже на той час майже всі будинки Полтави будувалися за традиційним симетричним планом. У зовнішньому оформленні будівлі використані елементи та форми готичного стилю. Сьогодні від парадної частини, на згадку про минулу красу залишились лише голови левів на стіні і химерні, гострі башти, що вінчають «Замок Річарда».

З цим будинком по'язана одна містична легенда: кажуть, що одного разу у верхню кімнату дохідного будинку заселився чоловік, який не виходив з неї цілий місяць. У той же час в місті та навколо дому почали коїтись дивні речі. Наприклад, коні, коли доходили до дохідного будинку, зупинялись та не слухались команд, а над баштою постійно кружляли ворони. Містом поповзли слухи, наче кімнату тут зняв якийсь чаклун. Так продовжувалось до однієї з ночей, коли з покоїв дивного клієнта несамовито почали кликати лікаря. Прибувши на місце той не зміг навіть поставити діагноз постраждалому «чаклуну», що корчився в передсмертних судомах аж доки одна з покоївок не відчинила вікна. Тоді нещасний і помер.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: