Хрестовоздвиженська церква

Опис:

Хрестовоздвиженська церква в Ніжині є пам'ятником архітектури місцевого значення. Вона була побудована в 1775 році і виконана в стилі українського бароко. Також є храмом тетраконхового типу. Це рідкісний тип проектування сакральних споруд, коли до квадратної частини будівлі з куполом симетрично з усіх боків прилягають чотири апсиди (напівкруглий виступ), утворюючи таким чином четирехлепестковий план.

Хрестовоздвиженська церква зведена на місці дерев'яної церкви Петра і Павла 1620 року. Храм побудований на кошти ніжинського полковника П. І. Розумовського. У 1860 році церква значно розширили і прибудували двоярусну дзвіницю. Саме такою вона дійшла до наших днів.

У радянський період храм був закритий, використовувався міським відділом кінопрокату в якості закритого глядацького залу і фільмосховища. На початку 1990-х років храм був переданий релігійній громаді.

Є міська легенда, згідно з якою, події в цьому храмі стали основою для знаменитого твору Миколи Гоголя «Вій». Гоголю розповіли, що одного разу, під час похорону і відспівування молодої дівчини в стінах Хрестовоздвиженської церкви, покійниця прокинулася, чим дуже налякала священика.

Страница в каталоге предприятий: Крестовоздвиженская церковь

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Ніжині

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: