Благовіщенський собор

Опис:

Благовіщенський собор в Ніжині входить в комплекс споруд Благовіщенського монастиря і розташований на його території. Собор є однією з найважливіших архітектурних домінант центру міста Ніжина.

Монастир побудований протягом 1702-1716 рр. Засоби для будівництва монастиря виділили представники козацької старшини і впливового духовенства. В цілому, вже добудований Благовіщенський монастир складався з центрального Благовіщенського собору, церкви св. Петра і Павла, келій, готелі. Більшість споруд збереглися до нашого часу і є прикладом церковного будівництва початку XVIII в.

П'ятикупольний, четирехстолпний, девятідольний в плані собор. В ході будівництва під південно-східним куполом облаштовано приміщення для бібліотеки. Вівтарна частина була прикрашена живописом, яка належить до найкращим прикладам староукраїнської наддніпрянського монументального мистецтва.

Зазнав значних пошкоджень під час пожеж 1750 року, 1757 року, особливо 1797 року. Відбудований у період 1798-1799 роки. Неодноразово перебудовувався. У 1814 році фронтони були перероблені на трикутні шпилі, збільшені вікна, змінена форма верхів. У період 1812-1818 роки знову розписаний.

Собор використовувався під склади, іконостас собору був знищений, поховання - розграбовані. У 1969 році було проведено консерваційні роботи.

У 1999 році комплекс споруд Благовіщенського монастиря був повернений релігійній громаді Української православної церкви, потім були проведені реставраційні роботи.

Страница в каталоге предприятий: Благовещенский мужской монастырь РПЦвУ

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Ніжині

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: