Церква Іоанна Богослова

Опис:

Церква Іоанна Богослова - православний храм і пам'ятник архітектури національного значення в Ніжині. Є пам'яткою культурної спадщини України. Відповідний статус був присвоєний їй ще в 1963 році.

Церква Іоанна Богослова є однією з найважливіших архітектурних домінант центру міста Ніжина. Вона побудована в 1752 році, на місці дерев'яної церкви, побудованої в 1619 році.

Церква Іоанна Богослова в Ніжині є кам'яну, Однокупольний, хрестоподібна в плані церква, з короткими раменами (прямокутними об'ємами), до яких із заходу і сходу прилягають рівновисокі екседри (ніші), що завершуються полукуполами. Унікальна риса української культової архітектури - двоповерховий: на першому поверсі розташовується «тепла церква», на другому - «холодна». У стильовому відношенні відноситься до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Вхід з західної сторони до якого ведуть сходи на другий поверх. Другий поверх південного боку має балкон на опорах. В інтер'єрі частково збереглася масляний розпис 18 і 19 століть.

При церкві діяли парафіяльна школа і шпиталь.

У 1926 році в церкві розмістилося сховище архіву (нині відділ зберігання документів Державного архіву Чернігівської області). Короткий час разом з архівом розміщувалася бібліотека. У 2019 сховище було переміщено в нову будівлю. У квітні 2019 року Рішенням Чернігівської обласної ради пам'ятники архітектури (церкви Іоанна Богослова і Троїцька) були передані в довгострокове безоплатне користування релігійній громаді Чернігівської єпархії ПЦУ.

Страница в каталоге предприятий: Церковь Иоанна Богослова

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Ніжині

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: