Пантелеймона-Василівський церква

Опис:

Пантелеймона-Василівський церква в Ніжині - православний трьохпрестольний храм в ім'я святителя Василія Великого і великомученика Пантелеймона. Є пам'яткою культурної спадщини України місцевого значення.

Спочатку на місці церкви розташовувався дерев'яний храм в ім'я святителя Василія Великого, але в 1754 році вона згоріла. Після цього, стараннями прихожан, поруч була зведена невелика дерев'яна церква в ім'я великомученика Пантелеймона. Але вже в 1760-х роках вона занепала і прийшла в непридатність. Було прийнято рішення побудувати новий кам'яний храм, з одним престолом, але в ім'я двох святих: святителя Василя Великого і великомученика і цілителя Пантелеймона.

Новий кам'яний трехдільний одноголовий храм був зведений за типом Богословської церкви (тисячі сімсот п'ятьдесят один) і соборного храму Введенського жіночого монастиря (1778) р Ніжина. Північний і південний фасади церкви виступали у вигляді невеликих розкрепівок, східний і західний - у вигляді апсид. Фасади були увінчані трикутними фронтонами з овальними вікнами і плоскими нішами в бубнах. Віконні отвори - напівциркульні, обрамлені плоскими виступами кладки з напівкруглими карнизами поверху.

Згодом число прихожан збільшилася майже вдвічі, тому в 1863 році приміщення храму розширили і додали триярусну дзвіницю.

Пантелеймона-Василівський церква в Ніжині - одна з небагатьох, яка продовжувала працювати за часів Радянської влади.

Страница в каталоге предприятий: Церковь Василия Великого

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Ніжині

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: