Старуня: Парк Льодовикового періоду

Опис:

Село Старуня - геологічний пам'ятник природи загальнодержавного значення в Україні, розташована на семи мальовничих гірських пагорбах.

Музейний фонд села налічує 74000 музейних предметів. Саме тут розташовані єдиний в Україні діючий грязевий вулкан і 19 стоянок первісних людей. А ще знайдені останки носорогів і мамонта, які пролежали в землі не менше 20 000 років і добре збереглися.

У 1907 році в місцевій шахті озокериту на глибині дванадцяти з половиною метрів робітники знайшли повністю збереження муміфіковане тіло мамонта (Elephants primigenius) і залишки (велика частина) волохатого носорога (Rhinoceros antiquitatis). Наукові дослідження на місці колишнього Старунського стародавнього озера тривали ще кілька місяців, але видатних результатів не принесли.

Після Першої світової війни, коли ці українські землі опинилися під владою Польської республіки, через два десятиліття після першої знахідки, вчені знову звернулися до пошуків в районі тих копалень. Так в ході досліджень 1929 го, які проводилися під егідою Польської академії наук, були знайдені ще один муміфікований волохатий носоріг і останки інших доісторичних тварин льодовикового періоду: первісного бика, коня, сарни, песця. Велика частина цих знахідок досі зберігатися в Ягеллонському університеті Кракова.

Страница в каталоге предприятий: Старуня Парк Ледникового периода

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Надвірній

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: