Садиба Даховських (Леськовській палац)

Опис:

Це архітектурно-ландшафтний комплекс площею 89 га в селі Леськове, в 5 км від міста Монастирище (Черкаська область). В комплекс входять червоноцегляні садибний будинок в стилі неоготики, територія з листяним парком на лівому березі річки Конелкі і хвойної частиною парку на правому березі, гребля з водосховищем і «островом любові», сад. Творцями цього маєтку є 4 покоління польських шляхтичів Даховських, які володіли Леськовому і навколишніми селами з 1770-х років до 1917 року. Маєток, виконане з червоної цегли, нагадує англійський замок епохи Середньовіччя.

Перший власник Маріан Даховський (1770-1800-ті роки) на лівому березі Конелкі спорудив невеликий двоповерховий будинок і флігель для садівника. Обидві будівлі збереглися до цих пір. Наступне покоління Даховських - Олександр і Гонората (1800-1850-ті роки) - активно купували нові землі і селян. Розбагатівши, вони вирішили в Леськовской садибі створити справжнє маєток і залишити своїм дітям Карлу і Казимиру новий палац з парком. Ці плани здійснювало вже третє покоління Даховських - брати Карл і Казимир.

Перетворення почалися в 1850-і роки і завершилися після скасування кріпосного права в 1880-х роках. Споруджено двоповерховий палац замкового типу. Він мав квадратну і круглу вежі в три поверхи з зубцями, 2 входи (парадний і господарський), на першому поверсі вихід на балкон з відкритим майданчиком і поручнями. Територію замку і листяного парку обнесли цегляною огорожею. Для будівництва палацу, огорожі та інших споруд брати побудували свій цегельний завод. Панський будинок стилізований під замок.

В кінці 1880-х років Тадеуш Даховський перетворив садибу і палац в гармонійний архітектурний ансамбль, створив конезавод (на той момент він володів вже 1589 га землі). До існуючого палацу була прибудована нова частина, але вже з урахуванням нових архітектурних віянь. Дві частини будівлі, два архітектурні стилі об'єднані так, що необізнані люди сприймають цю споруду як єдине ціле.

Після добудови весь будинок став триповерховим. На першому поверсі: 8 кімнат з салонами, кабінетами, залами для гостей. У ньому ж перебував парадний вихід на балкон близько круглої вежі з відкритим майданчиком і сходинками в парк. На цьому поверсі також був вхід в підвальне приміщення і господарський вихід. На другому поверсі розташовувалися 9 житлових кімнат і ванна з виходом на балкон. Третій поверх також мав 8 кімнат. У старих кімнатах існувало пічне опалення з відкритими і закритими камінами і димоходами в зубцях, в нових - батарейне. Квадратна і кругла башти теж мали кімнати, нагорі - оглядові майданчики, до яких вели гвинтові сходи.

Парадний вхід в замок перебував в квадратної вежі, на якій красувався герб Даховських, був флагшток з прапором. Перед замком був розбитий розарій з фонтаном в центрі.

Одну третину садиби Тадеуш Даховський зайняв під конезавод, який включав 100 англійських скакунів. У маєтку були манежний доріжки, іподром, зимовий манеж. На коней Леськовского конезаводу був великий попит і в Європі, і в Росії, а сам поміщик зі своїми шістьма жокеями постійно брав участь в перегонах і неодноразово ставав призером.

За радянських часів замок і садиба використовувалися як будинок відпочинку для працівників Київського сахаротреста, а влітку як піонерський табір. У повоєнний час тут розмістили санаторій для хворих на туберкульоз закритого типу. Після протестів селян його спочатку передали військовому відомству для лікування офіцерів-відставників з нервово-психічними захворюваннями. У 1970 році тут розмістили майно польового госпіталю. За цей час було побудовано триповерхова адміністративна будівля, в колишній стайні добудований другий поверх і розміщені квартири, інші приміщення були зайняті під технічні засоби госпіталю. Зали замку перетворили на склади для ліків. Зникли алеї, доріжки, причал для човнів, місток, що веде до острову.

У 2003 році майно госпіталю вивезли, але воєнізована охорона існує до цих пір. Станом на 2011 рік територія замку є закритою і охороняється, хоча за попередньою домовленістю можна домовитися про відвідування. Сьогодні всередині можна спостерігати руїни, але на залишках старовинного інтер'єру видно елементи англійського стилю.

Зупинитися можна поруч в готелі Монблан (місто Монастирище) в центрі міста, який пропонує просторі номери різних категорій. У кожному є телевізор, міні-бар, кондиціонер, індивідуальний санвузол. На території є сауна.

Страница в каталоге гостиниц: Монблан

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Монастрище

Відео про це місце: