Львовская галерея искусств

Опис:

Львівська галерея мистецтв – один із найбільших художніх музеїв України.

Будівля була збудована в 1873 архітектором Ф. Покутінським в історичному стилі (неоренесанс) як приміський палац. У центральному залі галереї зберігся комплекс ліпного декору. Будинок перебудований під картинну галерею 1914 року.

Початок своєї історії галерея бере у 1902 році. Тоді з міського бюджету вперше було виділено гроші для покупки експонатів.

Значним поповненням зборів стала колекція подільського поміщика Яковича, яка була перевезена до Львова у лютому 1907 р., - ця дата вважається часом заснування галереї. У 1914 р. публічна галерея міста Львова отримала власне приміщення. До 1939 р. у зборах галереї було близько 6000 одиниць зберігання. У вересні 1939 р. галерея була націоналізована.

У 1940 р. було організовано Львівську державну картинну галерею, базою якої стали Публічна галерея міста Львова та колишній Український національний музей.

За час німецької окупації було вивезено значну частину музейної колекції. У радянські та пострадянські часи Галерея кілька разів піддавалася спробам пограбування.

До кінця XX століття Львівська галерея мистецтв перетворюється на значний культурний центр із численними філіями, відомий далеко за межами України. У 2009 році Галереї надано статус Національної.

Страница в каталоге предприятий: Львовская национальная галерея искусств

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Львові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: