Старосільський замок

Опис:

Старосільський замок розташований всього в 40 км від Львова, в Старому Селі Львівської області.

Замок був побудований в 1584 - 1589 роках, на сьогоднішній день є пам'ятником архітектури місцевого значення. Споруда є одним з найбільших за площею замків у Львівській області.

Оборонний замок в цих місцях звели князі Острозькі, за участю італійського зодчого Амбросия Прихильного. Він був реконструйований в 1642 - 1654 роках, і отримав стилістичні елементи осточноевропейского пізнього ренесансу. Стіни замку висотою 14-16 м були увінчані аттиками і прикрашені аркатурой, а фронтони башт були виконані з барокової різьбленням по каменю.

На сьогоднішній день збереглося лише три башти Старосельського замку. Хоча спочатку він мав шість веж. Його площа в плані близька до трикутника, коротка сторона якого 160 м, найдовша (південна) 175 м. Довжина стін по периметру близько 500 м. У них влаштовані бійниці в три яруси - для нижнього, середнього і верхнього бою. Старосільський замок вистояв не одну облогу турків. Особливістю архітектури Замку є глуха аркада (висота 5,8 м), що оперізує все його вежі і стіни з боку фасадів. Але найбільш багатий декор має середня Східна башта, у якій над аттиком влаштований високий фігурний парапет з білокам'яними різьбленими вазами, обелісками і волютами, разом створюють мальовничий архітектурний ансамбль.

Поступово Старосільський замок починає занепадати через те, що нові власники цих земель не потребують потужних оборонних спорудах, вважаючи за краще будувати для себе нові витончені садиби і палаци. Так, на початку 19 століття Потоцькі облаштували в стінах Старосельського замку пивоварню. Пізніше, за часів правління Радянської влади, фортеця служила складом овочевої бази. Після здобуття Україною незалежності, замок став остаточно покинутий. Тільки в 2010 році Старосольський замок передали в концесію, згідно з якою, його повинні були вивести з аварійного стану і облаштувати тут туристично-рекреаційний центр до 2015 року. Однак цього так і не сталося.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Львові

Інші пам'ятки поруч: