Луцький Троїцький собор

Опис:

Кафедральний Троїцький собор Православної церкви України в Луцьку розташований в центральній частині міста, недалеко від Парку ім. Лесі Українки.

Храм був споруджений в 18 столітті, з ініціативи Карла Радзивілла, на місці давнього дерев'яного костелу Святого Хреста (перша згадка про нього відноситься до 1585 г.).

У період між світовими війнами, коли Луцьк знаходився у складі Польщі, в монастирі розміщувалася публічна бібліотека і Волинська воєводська адміністрація.

У 1992 році Свято-Троїцький собор був переданий Українській православній церкві Київського патріархату.

На фасадах собору до наших днів збереглися елементи початкового декору - пілястри, лізени, карнизи, антаблементи, прямокутні і напівкруглі ніші. Великої уваги в інтер'єрі храму заслуговує позолочений дубовий дворядний іконостас 17 століття, виконаний в псевдо-руському стилі і перенесений з Хрестовоздвиженської (Братської) церкви в Старому місті. Дакже інтерес викликає дзвіниця храму: тут розміщено 9 дзвонів, найстаріший з яких відлитий в 1820 році.

У монастирських приміщеннях діє Відновлена ​​духовна семінарія, жіночий Свято-Василівський монастир, церковна лавка, а також деякі світські установи: бібліотека, видавництво, фото-студія та інші.

Страница в каталоге предприятий: Свято-Троицкий собор

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Луцьку

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: