Єзуїтський монастир (Колегіум)

Опис:

Величний комплекс будівель єзуїтського костелу, монастиря та колегіуму у стилі бароко є архітектурною домінантою Кременця. Розташований він неподалік центрального міського парку.

У XVIII-XIX ст. це був один із найбільших центрів освіти на подільських та волинських землях. Монахів-єзуїтів запросив у Кременець князь Я. Вишневецький до створення католицького колегіуму з урахуванням братньої школи Богоявленського монастиря. У 1731-43 рр. відомий італійський арх. П. Фонтану на кошти Вишневецьких збудував костел Св. Ігнатія Лойли та Станіслава Костки (зараз Преображенський собор УПЦ КП) з прилеглими до нього навчальними корпусами. У 1805 р. з ініціативи історика, просвітителя Т. Чацького колегіум було перетворено спочатку на Волинську гімназію, а потім на Волинський ліцей. Відомий паркобудівник Д. Макклер (Міклер) заклав при ньому ботанічний сад, що існує й досі.

У 1832 р. після придушення польського повстання вища школа була закрита, а її бібліотечні фонди та викладацький склад стали основою для створення Київського університету. Замість ліцею було відкрито духовну семінарію. Після повернення поляків на поч XX в. ліцей було відновлено, а радянські часи з його основі відкрили педагогічне училище.

Наразі у приміщенні костелу знаходиться Преображенська церква ПЦУ. Там регулярно відбуваються богослужіння, тому доступ до храму є вільним. Цікаво, що під храмом є підземелля і там розміщується так звана зимова церква, в якій теж правлять служби, переважно в холодну пору року.

Страница в каталоге предприятий: Иезуитский монастырь (Коллегиум)

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Кременці

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: