Богоявленський жіночий монастир

Опис:

Монастир у Кременці був заснований як чоловічий у першій половині XVII століття, у 1636 році. При монастирі до 1650 року існувала друкарня, у якій 1638 року було видано " Граматика " Мелетія (Смотрицького). У 1903 році екземпляри цього видання ще були у зборах Волинської духовної семінарії.

В 1725 монастир вступив у відання грекокатоликів, а в 1725 його дерев'яні будівлі були замінені кам'яними). У 1753 році поруч з обителью єзуїти збудували базиліку Святих Ігнатія та Станіслава та корпуси Кременецького колегіуму, що проіснував аж до 1773 року.

1839 року Кременецький монастир знову став православним. При цьому до відновлення в ньому православного чернецтво обитель була окремою парафією, приписаною до Загаєцького монастиря Іоанна Милостивого. У 1873 році обитель була приписана до Свято-Троїцького Дерманського монастиря, до якого належала до 1909 року.

До початку XX століття в монастирі було три храми: Богоявленський (соборний), Микільський та в ім'я Іоанна Хрестителя при дзвіниці.

Після Другої світової війни, у 1953 році, Кременецький монастир був перетворений на жіночий, у нього було переведено жіночу чернечу громаду із села Обич. Але вже у 1959 році монастир був закритий, незважаючи на договір оренди на 10 років. 1991 року до монастиря повернулися насельниці.

Страница в каталоге предприятий: Богоявленский Кременецкий монастырь

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Кременці

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: