Музей народного мистецтва і побуту Гуцульщини

Опис:

Косівський музей відкритий в 1969 році, як відділ Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського.

Музей розташовується в будинку, пам'ятці архітектури (ХІХ - ХХ ст.), Який спочатку належав єврейській громаді (т. Зв. «Рабинів мур»).

Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини заслужено вважають центром культурної спадщини Гуцульщини. Приблизно п'ять тисяч експонатів налічується в колекції музею. У ній представлені найкращі вироби з дерева, шкіри, металу, кераміки, гуцульської вишивки та одягу.

Експозиція музею знайомить з народним декоративно-ужиткового мистецтва ХІХ - ХХ століть. Привертають увагу речі господарсько-побутового призначення - черпаки, коновки, пасковнікі, безрукавки і кожухи, тайстри, пояси-череси, свічники, глечики та миски, які відзначаються вишуканими формами, оригінальним декоруванням та глибоким символізмом. Велика колекція керамічних виробів другої половини ХІХ століття відомих майстрів і традиційна кераміка середини двадцятого століття.

Кераміка, народжена в прикарпатському містечку Косово, який вважається одним зі світових центрів декоративно-прикладного мистецтва, це унікальні теракотові, глазуровані і Димлення шедеври, вироблені руками гуцульських майстрів з екологічно-чистих матеріалів. У 2019 косовську кераміку внесли до списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.

Страница в каталоге предприятий: Музей народного искусства и быта Гуцульщины

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Косові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: