Військово-історичний комплекс Скеля (бункер Сталіна)

Опис:

Унікальний музей «Скеля» ( «Скала») розташований в м.Коростень, в древлянських парку. Музейний комплекс облаштований в бункері, побудованому в сталінську епоху, в скелі. До сих пір багато деталей строительсва і функціонування бункера залишаються невідомими, а документи по ньому зберігаються в російських архівах під грифом "цілком таємно".

Об'єкт «Скеля» ( «Скала») вражає будь-якого користувача побував всередині приміщення: підземний тунель довжиною 156 метрів, в якому розміщено понад 30 кімнат, пролягає на 40 метрів під землею (це два метри бетону, 18 метрів моноліту граніту і 20 метрів грунту) здатний витримати будь-який атомний вибух. За словами директора комплексу, достеменно відомо, що цей об'єкт має як мінімум три рівні-поверхи. Однак доступний для відвідувачів і вивчений фахівцями зараз лише другий.

Побудований в Коростені бункер став частиною оборонної «Лінії Сталіна». Коростень перед початком ВВВ був прикордонним містом - 60 кілометрів від Польщі. В «Лінії Сталіна» налічувалося 14 укріпрайонів. Коростенський укріпрайон під № 5 займав оборону 182 кілометри і нараховував 456 дотів. Це була найбільш потужна оборонна лінія на західному кордоні СРСР. Роботи над об'єктом «Скеля» розпочалися в 1928 році, закінчилися же в 1937-х роках. Проводилися вони в строгій секретності. Над захистом цього об'єкта добре попрацювали експерти: секретний бункер захищало п'ять рівнів металевих маскувальних сіток. Це дозволяло не боятися авіабомб. А потужні противибухові двері могли витримати прямий постріл гармати.

Місцеві жителі кажуть, що тунель низького рівня веде під річкою - до підземного госпіталю і тягнеться це таємне підземелля до 9 кілометрів!

На сьогоднішній день бункер виконує функцію музею: в кімнатах облаштовані унікальні експозиції. Наприклад, єдиний в Україні музей протигазів, де можна побачити протигаз для коня, виготовлений ще під час Першої світової війни; протигаз для корови, дитячий протигаз. Також представлено безліч експонатів Чорнобильської катастрофи і військових часів.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Коростени

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: