Чернеча гора (або Тарасова гора, Монаша гора)

Опис:

Чернеча гора (або Тарасова гора, Чернеча гора) - широке піднесення (висота 244 м), яке тягнеться з півночі на південь, біля правого берега Дніпра в Каневі. Це місце, де похований Тарас Шевченко. З появою тут могили великого поета гору стали називати Тарасовою. Ця місцевість входить до складу Шевченківського національного заповідника та відноситься до Канівським горах - групі пагорбів, які тягнуться вздовж берега майже на 70 км.

На горі є оглядовий майданчик з видом на річку Дніпро. Для того, щоб на неї піднятися, треба подолати сходи, що налічує 339 сходинок і веде від набережної до центру меморіального комплексу.

Назва «Чернеча гора» походить від слова «чернець» (послушник, монах). Ймовірно в XI ст. тут було засновано печерний Канівський монастир, після чого її стали називати Чернечою горою.

В середині XIX ст., Відвідавши ці місця, Тарас Шевченко захотів придбати тут ділянку для будівництва садиби, він дуже любив річку Дніпро і хотів тут мирно провести старість. Він вибрав для цього місцевість біля Канева, де на лівому березі Дніпра були високі круті схили, проте його планам не судилося здійснитися. І тільки після смерті поета труну з його прахом був перепохований 10 травня 1861 року в Каневі. Згідно із заповітом, його поховали на високій дніпровській кручі, яку з тих пір називають Тарасовою горою. На могилі був насипаний курган і встановлено хрест. На могилі Тараса Шевченка височить великий пам'ятник - найбільший пам'ятник Тарасові Шевченку в Україні (з 1939 року).

Поруч з цією пам'яткою розташована Готель "Княжа Гора", де Ви зможете комфортно відпочити. Готель пропонує цілодобовий прийом, кімнату для переговорів на 12-14 осіб, пральня. Передбачені дитяча кімната та дитячий майданчик. На території є ресторан.

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница "Княжа Гора"

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Каневі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: