Театр ім. Лесі Українки, Кам'янське

Опис:

Театр ім. Лесі Українки в місті Кам'янське Дніпропетровської області розташований в історичній частині міста на території колишньої Верхньої Колонії. Будівля театру побудовано в 1900 році, за підтримки Ігнатія Ясюковича - директора-розпорядника Дніпровського металургійного заводу.

Професійний театр у місті з'явився в 1935 році, тоді він називався Театру російської драми ім. М. М. Хатаєвича (з 1937 року - імені Т. Шевченка).

У роки Другої Світової війни театр був евакуйований до Казахстану. Повернулася театральна трупа після освобоженія Каменського в 1944 році. А в 1949 році трупу перевели до Кривого Рогу. Саме днепродзежінскіе артисти склали основу щойно створеного Криворізького міського театру драми та музичної комедії ім. Т. Г. Шевченка.

В цей час в театральному будинку Каменського - будівлі колишньої народної аудиторії - оселився Дніпропетровський обласний пересувний український театр. З 1956 року він став називатися Дніпродзержинським українським драматичним театром ім. Лесі Українки.

У 1962 році вийшла постанова Радянського уряду про скорочення кількості міських театрів. Театр ім. Лесі Українки був закритий.

Влітку 1979 року було прийнято рішення про створення в Дніпродзержинську (Кам'янському) Російського музично-драматичного театру. Перша постановка нового театру відбулася 18 лютого 1981 року.

Новий етап в житті театру почався з 1997 року. Після трирічної перерви повернувся художній керівник - заслужений діяч мистецтв України Сергій Анатолійович Чулков, генеральним директором призначена заслужена артистка Казахстану Маргарита Андріївна Кудіна. Завершився капітальний ремонт будівлі. Творча і адміністративна життя театру отримала потужний імпульс.

У 2000 році Дніпродзержинському музично-драматичному театру присвоєно ім'я Лесі Українки, а в 2012 році театру присвоєно статус академічного.

Зараз в театрі функціонує дві сцени: Основна (пл. 250-річчя Міста, 2) і Нова (вул. Миколи Лисенка, 24).

Страница в каталоге предприятий: Днепродзержинский академический музыкально-драматический театр им. Леси Украинки

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Кам'янському

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: