Церква Святих Жен-Мироносиць

Опис:

У 60-ті роки. 19 ст. на великому міському цвинтарі купці брати Тульчіанови над сімейним склепом збудували каплицю, яку потім було освячено в церкву Святого мученика Феодора Тирона. Там 1864 року священики Свято-Покровського собору почали правити церковну службу.

Церква була дуже маленька, і настоятель Свято-Покровського собору протоієрей Йосип Глизян звернувся з клопотанням до Кишинівської духовної консисторії про будівництво нової церкви на цвинтарі. Після кількох відмов консисторія у визначенні від 17 лютого 1883 року, затвердженому архієпископом Сергієм, дозволила будівництво кам'яної церкви в ім'я Святих Жен-Мироносиць. Єпархіальний архітектор Серацинський склав проект та кошторис на будівництво нової церкви. Як і більшість церков, вона будувалася на пожертвування жителів міста.

І ось через 14 років будівництво храму було закінчено. У червні 1897 року протоієрей Симеон Топалов доповів у Кишинівській консисторії про завершення будівництва. Губернський архітектор схвалив нову споруду, отримано дозвіл на освячення. Що й було зроблено 5 жовтня 1897 благочинним 1-го округу Ізмаїльського повіту протоієреєм Симеоном Топаловим. Так в Ізмаїлі з'явилася церква Святих Жен-Мироносиць.

У 1964 році в церкві було розміщено склад. І лише у 1989 році вона була повернена віруючим. За чверть століття варварського ставлення до святині від неї залишилися лише стіни: ні церковного начиння, ні дзвонів. Настоятель протоієрей Іоанн взяв на себе посібник з відновлення храму. І знову збираються пожертвування. Відомий художник А. Бурбела із синами виконав розпис. Храм було відновлено, і почалися постійні богослужіння.

Страница в каталоге предприятий: Церковь Святых Жен-Мироносиц

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Ізмаїлі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: