Кафедральный собор Святого Воскресіння

Опис:

Кафедральний собор Святого Воскресіння в ИваноФранковск - собор Івано-Франківської архиєпархії Української греко-католицької церкви. Розташований в центральній частині міста, на площі Шептицького.

На початку XVIII століття в місті Станіславі (нині Івано-Франківськ) з'явилися єзуїти. У 1720 році на місці спаленої турками церкви ректор єзуїтської колегії Томаш Зеленський почав будівництво нового храму. Будівництво церкви було завершено в 1729 році.

Однак, через помилки були допущені при будівництві, в стінах споруди з'явилися тріщини, тому в 1752 році його розібрали, і в наступному році приступили до будівництва нового храму. Його проект був розроблений в стилі австро-баварських бароко з елементами класицизму. Шатрове завершення двох веж запозичень з гуцульської дерев'яної архітектури. У храмі три нефа, головний і два бічних. Багатий декор інтер'єру доповнювала барокова скульптура головного вівтаря, де знаходилися фігури ангелів, святих і апостолів.

Будівництво церкви тривало до 1763 року. У ледующем році, під час облоги міста армією Російської імперії була знищена одна з двох веж храму.

У 1773 році орден єзуїтів в габсбургських володіннях був скасована і церкву закрили. Поступово спорудження прийшло в занепад.

У 1849 році храм був переданий греко-католицькій громаді Станіслава зі статусом парафіяльне церкви. З підставою греко-католицької єпархії церква отримала статус кафедрального собору.

У XIX столітті єзуїти повернулися до Станіславова і побудували монастир і церква Святого Станіслава Костки.

В кінці XIX столітті в соборі було встановлено п'яти-ярусний іконостас і виконали настінний розпис храму. На реставрацію і художнє оформлення собору кошти були виділені єпископом Андрея Шептицького.

За часів радянської влади Українська греко-католицька церква була скасована, і храм втратила статус собору. 28 січня 1990 року він був повернутий відновленої на території України Української греко-католицької церкви. У 1995 і 2003 році в храмі були проведені реставраційні роботи.

Страница в каталоге предприятий: Кафедральный собор Святого Воскресения

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Івано-Франківську

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: