Боржавська вузькоколійна залізниця

Опис:

Боржавська вузькоколійна залізниця проходить по маршруту Виноградово - Хмільник - Іршава. Це одна з діючих вузькоколійних залізниць в Україні. Загальна довжина залізниці - 123 км, ширина колії - 750 мм.

Перша черга Боржавської вузькоколійки введена в експлуатацію 23 грудня 1908 року Дорога використовувалася перш за все для перевезення деревини з гірських масивів Полонини Боржава і Великий Діл в Закарпатську низовину для подальшого транспортування і переробки. Головна гілка пролягла вздовж річки Боржава, що і дало назву залізниці. У верхів'ях річки шлях розгалужувалася на кілька гілок, які вели до віддалені гірські лісорозробки. Зараз в експлуатації залишається гілка Виноградів - Хмільник - Іршава, а також Берегово - Хмільник. Залізницю використовували не тільки для перевезення вантажів (в тому числі ліси), але і для пасажирських перевезень.

Станом на 2016 рік пасажирське сполучення здійснюється тільки на ділянці Виноградов - Хмільник, 3 рази на тиждень: по понеділках, четвергах і неділях. Ділянка Хмільник - Берегово використовується для доставки рухомого складу на ремонт в депо Берегово.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Іршаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: