Дендропарк «Поділля»

Опис:

Дендропарк «Поділля» - парк-пам'ятник садово-паркового мистецтва місцевого значення. Розташований в мікрорайоні Виставка, на перехресті проспекту Миру та Старокостянтинівського шосе.

Площа дендропарку 30,5 га.

Він був закладений в 1964 році. Був створений завдяки обласній сільськогосподарській виставці. Вона працювала на початку 1960-х років на перехресті проспекту Миру та Старокостянтинівського шосе. Її павільйони використовувалися для експонування досягнень в області тваринництва і землеробства. Представники лісництв демонстрували різноманіття дендрофлори. Поруч з виставкою распологайся колекція деревних рослин. Вона створювалася зусиллями лісівників П. І. Бартащука, А. Н. Гуляка, Г. М. Целукіна. Для колекції були звезені саджанці з ботанічних садів по всій країні і з території деяких розплідників. Кілька років знадобилося для формування колекції, в якій було понад 420 таксонів.

 Після завершення функціонування виставки, приміщення, які відводилися для неї, були передані в розпорядження інших організацій. Територія дендропарку почала занепадати. Чи не засаджувалися нові види дерев, збільшилася кількість бур'янів. У 1978 році дендрологічний парк «Поділля» був переданий ремонтно-будівельному управлінню зеленого будівництва та благоустрою міста. Київським інститутом «Укрдіпроінжпроект» був складений проект, що стосується реконструкції дендропарку. Реалізували проект частково: було створено фонтан і штучне освітлення.

Пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення парк став в 1969 році.

У 1983 році біля входу в дендропарк був споруджений Меморіал Слави, його автори В. Зноба, Е. Перехрест, В. Громихін.

У 2001 році територія дендропарку стала місцем проведення заходу в рамках Всеукраїнської акції «Чиста Україна - чиста Земля». Являло собою екологічну акцію, метою якої було збереження природоохоронного фонду міста. В рамках заходу на території дендропарку були розміщені годівниці для птахів.

Зараз на території дендропарку ростуть види рослин, привезені з ботанічних садів, які розташовуються на території Молдови і України. Тут представлено 12 форм і 174 види декоративних форм деревних рослин. Більшість рослин представляють: соснові, березові, вербові, кленові, кипарисові, жимолостеві, рожеві, оливкові, бобові.

Поруч з дендропарком розташований Готель "Центральний". У готелі 72 номери, в кожному: ванна кімната, телевізор, холодильник, кондиціонер. Wi-Fi. У будівлі є кафе, конференц-зал та автостоянка.

Страница в каталоге предприятий: Дендропарк «Подолье»

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Інші пам'ятки поруч: