Благовіщенський костел, Більшівці

Опис:

Благовіщенський костел розташований в сел. Більшівці, недалеко від міста Галич, в декількох кілометрах від траси, що з'єднує Львів з Івано-Франківськом.

Костел є частиною Національного заповідника "Давній Галич" і вважається одним з найцінніших споруд барокової архітектури 17 століття. Свого часу це місце було центрм культурної, наукової і релігійного життя краю.

Благовіщенський костел оточений спорудами монастирського комплексу Кармелітів. Будівлі разом з храмом були закладено в Більшівцях, в 1624 році, після того, як коронний гетьман Мартин Казановський запросив сюди ченців ордену кармелітів. Через часті атак з боку татар і турків, костел сильно постраждав, але кожного разу його відновлювали заново.

Після Жовтневої революції Благовіщенський костел втратив релігійну роль, як і багато інших споруд духовного призначення. Тут розміщувалося зерносховище, пункт прийому склотари.

Масштабна реставрація костелу була розпочата на початку 21 століття, за участю Міністерства культури Польщі та ченців францисканців.

Зовні Благовіщенський костел являє собою базиліку з трьома навами, орієнтовану на захід. Домінантним елементом зовнішнього оформлення споруди є східний пластичний фасад, який вінчають капітелі іонічного ордера. Зовні костел нагадує сакральні споруди в північній Італії, такий вид став характерним для багатьох європейських будівель того часу. Внутрішньо оздоблення костелу також вражає своєю пишністю. Частина первинних фрескових розписів збереглася до наших днів.

Для паломників і туристів проводять екскурсії українською, польською та іспанською мовами.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Галичі

Інші пам'ятки поруч: