Курган Галичина могила

Опис:

Курган Галичина могила розташований на горі в селі Крилос, де раніше був древнє місто Галич. Зараз він виглядає як невелика піраміда, вкрита густим килимом зеленої трави. Імовірно, в кургані був похований засновник древнього міста.

Перші згадки про кургані зустрічаються в літописі XIII століття, і вже тоді її називали - Галичиною могилою. У 1206 році Галичка бояри і населення підняли опір проти угрів (древніх мадяр, предків угорців). Причиною тому послужило послужило їх погане ставлення до місцевих жителів. В результаті перевороту до правління Галичем був запрошений князь Мстислав Ярославович.

Не дивлячись на таку древню історію кургану, вчені до цих пір сперечаються про його роль і значення. Але більшість схиляється до думки, що в ньому був похований засновник древнього міста. Так вважав, наприклад, Михайло Грушевський.

Виявлена ​​Галичина гора була в в XIX ст. Однак розгадати велику половину загадок стародавнього поховання вдалося тільки в 90х роках, археологічної експедиції В. Барана і Б. Томенчука.

Поховання в могилі носило символічний характер: тут були виявлені залишки спаленого човна-довбанки і збройова спорядження воїна, якого очевидно і був похований в могилі. Також в кургані виявили артефвакти, які відносяться Х століття: меч, три сокири, позолота від щита, вістря дротиків, стріли та інші предмети.

У 1998 році, на честь святкування 1100-річчя Галича, Галичину могилу перетворили в музей і він є частиною Національного заповідника "Давній Галич".

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Галичі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: