Гошівський монастир

Опис:

Гошівський монастир розташований у Долинському районі Івано-Франківської області. Побудований він був у 16 ​​столітті. Монастир утворився на основі греко-католицького храму Преображення Господнього, який височіє на Ясній горі, і досі залишається одним із найпопулярніших в Україні паломницьких місць.

Знаменитими село Гошів у Долинському районі Івано-Франківської області та католицький монастир на Ясній горі зробила на початку вісімнадцятого століття чудотворна ікона Божої матері, яка належить місцевому багатому шляхтичу Гошівському. Під час великої пожежі в маєтку вціліли лише ікона та стіна, на якій вона висіла. 1836-го року ікона почала світитися, а коли світло зникло – з очей Божої матері потекли сльози. Хазяїн маєтку шляхтич Гошовський побоявся далі зберігати чудову ікону будинку та подарував її монастирю. А потім віддав туди ж частину свого майна та доходів. На честь жертводавця монастир назвали Гошевським.

В історії храму було багато руйнувань та відновлень, за радянських часів був закинутий і не використовувався за призначенням. Під час Другої світової війни згоріла бібліотека з багатьма рідкісними виданнями та зникла чудотворна ікона Божої Матері разом із ризами та короною. Її не знайшли й досі.

Монастир у Гошеві знову повернувся у підпорядкування греко-католицькому чину Святого Василя Великого у лютому 1990 року.

Страница в каталоге предприятий: Гошевский монастырь

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Долині

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: