Чортківський замок

Опис:

Чортківський замок розташований біля Чорткова на Тернопільщині.

Спочатку на місці кам'яних фортифікаційних стін замку з'явилося дерев'яне укріплення, в кінці XIV століття. Укріплення були побудовані першим власником цих місць - Єжи Чартковського. У 1597 році ці місця перейшли у власність Станіслава Гольських, і в 1610 році на місці зруйнованого татарами зміцнення був вибудований кам'яний замок. Після смерті Станіслава Гольських в 1612 році власником замку став його брат Ян Гольський, каштелян кам'янецький. У 1618 році його вдова Софія передала замок брацлавському воєводі Стефану Потоцькому, у власності сім'ї якого він згодом перебував близько 100 років. Нові власники побудували у дворі замку палац в ренесансному стилі.

У 1648 році Чортківський замок був узятий штурмом козацькими військами, під час повстання Хмельницького. Після цього замок ще не раз ставав полем битви. А в с 1672 по 1 683 роки був резиденцією турецького субпаші, коли місцеві землі були захоплені турками.

16 січня 1699 року Чортків передано Речі Посполитої.

У 1750 році замок перейшов від Потоцьких до Врублевським, а потім - до Садовським, які влаштували там в 1809 році склад тютюну, а згодом стали здавати в оренду австрійським властям. З 1815 року в замку розмістилася міська в'язниця.

Останній власник замку - Ієронім Садовський - перед смертю в 1895 році заповів все своє майно на благодійність; його духівником став Орден сестер милосердя в Старому Чорткові. У 1937 році замок був куплений Подільським туристично-краєзнавчим товариством, яке справило часткову реконструкцію замку.

Після передачі цих земель до складу СРСР в замку розмістилася автобаза.

У 2010 році Чортківський замок увійшов до складу історико-архітектурного заповідника «Замки Тернопілля». З цього часу в замку проводяться реставраційні роботи.

У 2020 році Чортківський замок увійшов в українську програму "Велика реставрація". Відновлення будівлі планують закінчити до 2022 року.

Страница в каталоге предприятий: Чортковский замок

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Чорткові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: