Лісопарк Ялівщина

Опис:

Ялівщина або Єловщина - лісове урочище і лісопарк, регіональний ландшафтний парк (з 2014 року), найбільший природний комплекс. Площа урочища - 110 га. Створено з метою збереження, охорони та використання в природоохоронних, наукових і оздоровчих цілей найбільш цінних екземплярів природи.

Більшу частину урочища займає комплекс археологічних пам'яток «Ялівщина», що складається з 8 об'єктів. Городище «Ялівщина» (2-1 тис. До н.е., 12-13 століття) є пам'яткою археології національного значення. Також на території є старий цвинтар з Братської могили. У цю могилу в 1969 році перенесені з Чорториевского Яру останки розстріляних німцями підпільників, партизанів, військовополонених, мирних жителів - усього близько 7500 чоловік. Над могилою височить пам'ятник, автором якого є В.Ф.Міценко.

Перша літописна згадка про місцевість датується 13 червня 1672 року, коли своїм універсалом гетьман Дем'ян Многогрішний підтвердив В. Ф. Яловицький право на володіння млином на річці Стрижень. Саме від прізвища власника і пішла назва місцевості. На території лісопарку Єловщина були знайдені поселення епохи бронзи, ранній залізної, київського типу, Волинцевської-київського типу і давньоруські.

У 1946 році в урочищі Ялівщина був створений Чернігівський ботанічний сад (до 1957 року), який був єдиним науково-дослідним закладом такого спрямування на лівобережному Поліссі. Мав три відділення: флори і культурної рослинності, інтродукції та акліматизації рослин, дендрології, плодівництва і розведення квітів. В урочищі на базі ботсаду був створений пам'ятник природи місцевого значення (лісопарк), площею 83 га.

Парк займає лівий берег річки Стрижень, берегову смугу правого берега, акваторії двох ставків на річці Стрижень і частина її русла. У парку немає алей, є тільки лісові дороги і стежки. В урочищі налічується понад 150 видів рідкісних рослин. Тут зустрічається більше 50 видів хребетних.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Інші пам'ятки поруч: