Шуховська вежа

Опис:

Шуховська вежа - сталева гіперболоїдна водонапірна вежа в стилі раннього модерну, побудована за проектом інженера В. Г. Шухова, розташована на території КП "Черкасиводоканал". Пам'ятник архітектури XX століття. Одна з перших в світі гіперболоїдних конструкцій, побудована в 1914 році, коли місто використовувало для водопостачання підземні води для забезпечення питною водою міста, який напередодні пережив епідемію холери. Тоді вона грала роль водонапірної башти і подавала воду в будівлі висотою до 30 м.

Гіперболоїдні конструкції згодом запозичили у Шухова багато відомих світових архітектори: Гауді, Оскар Німейєр, Ле Корбюзьє.

У грудні 1944 року, під час Другої світової війни, німці, відступаючи з міста, зруйнували вежу. Після війни було вирішено відбудувати унікальну конструкцію. Повністю вежу відбудували тільки в 1949 році. У 1975 році місто перейшло на водопостачання з Дніпра і від використання башти відмовився. Сьогодні вона є унікальним архітектурним спорудженням, адже з усіх таких веж, які побудував В. Шухов, а їх трохи більше 200, в світі залишилося не більше 20.

Ім'я творця водонапірної вежі, самобутнього російського інженера Володимира Шухова, стоїть в одному ряду з Ейфелем - автором відомої всьому світу Ейфелевої вежі. Телевежа московської Шаболовки - також творіння Шухова. Саме її гіперболоїдна (сітчаста) конструкція надихнула знаменитого письменника Олексія Толстого на написання книги «Гіперболоїд інженера Гаріна». Зараз водонапірна вежа в Черкасах не використовується, але її конструкцією активно цікавляться вчені. Є ініціатива включити Шуховську вежу до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

Шуховим був спроектований і побудований перший в імперії нафтопровід, розроблені резервуари для нафти, більш надійні та економічні, ніж створені до того в США, побудовано на території Росії понад чотириста залізничних мостів. Але головними його винаходами стали все-таки гіперболоїдних вежі.

Висота вежі становить 34 метри.

Недалеко від башти розташований Ботанічний сад.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Інші пам'ятки поруч: