Пагорб Слави і Монумент «Батьківщина-мати»

Опис:

Монумент «Батьківщина-мати» розташований на вершині Замкової гори, відноситься до меморіального комплексу «Пагорб Слави». Холм служить курганом для майже однієї тисячі воїнів. Висота височини становить 10 метрів, а ширина підстави пагорба - 60 метрів. Широка площа завершується гранітними сходами. Сам пагорб обрамляє гранітна стіна з іменами загиблих в боях черкащан.

Раніше на цьому місці знаходилося давньоруське поселення. Пізніше, за часів козаків, тут була зведена Черкаська фортеця. Так, на території сучасного скверу ім. Б. Хмельницького, на Замковій горі знаходилося поселення 14 століття і фортеця 18 століття.

У 1977 році відбулося урочисте відкриття Меморіалу Слави в пам'ять про загиблих на фронтах і під час оборони Черкас жителів міста під час Другої світової війни. Авторами проекту меморіального комплексу були скульптори Г. Н. Кальченко - народна художниця УРСР, М. Кунцевич - співавтор, заслужений діяч мистецтв УРСР, і Б. П. Нікітенко, архітектори А. Ф. Іващенко та О. С. Ренькас.

Основу Меморіалу склала бронзова фігура «Батьківщина-мати». Скульптура Батьківщини, представленої жінкою-матір'ю, має у висоту 10 метрів. Обидві її руки підняті вгору - в правій руці скульптура тримає чашу з Вічним вогнем, а ліва рука долонею спрямована до ритуальної площі в як би благословляє жесті. До недавнього часу Вічний вогонь в чаші підтримували за допомогою газу, але в 2009 році його замінило штучне полум'я з світлодіодів. «Справжній вічний вогонь» включають лише в святкові дні.

На облицьованої гранітом підпірної стіни полуовальной форми змонтована горельєфним композиція на батальну тему і висічені прізвища 904 воїнів-черкащан, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни. На підпірної стіни знаходиться 5 бронзових барельєфів, що розповідають про важкі часи війни. На першому зображено ополченців 1941 року, на другому - бій з фашистами. У центрі барельєфа - фігура молодого бійця, який, вражений кулею, падає в пшеницю. На третьому барельєфі показано штикову атаку радянських воїнів, на четвертому - як у вбитого прапороносця товариш підхоплює прапор. На п'ятому - увічнені представники всіх родів військ Радянської Армії.

Монумент нагадує інший однойменний пам'ятник, який знаходиться в місті Київ. Однак, в черкаському варіанті, в піднятих вгору руках жінки знаходиться чаша, а не щит і меч, як у київського монумента.

  На жаль, заради установки монумента «Батьківщина-Мати» радянська влада знищили історичні та археологічні цінності, що перебували на Замковій горі - залишки давньослов'янського городища, Черкаської фортеці і Свято-Троїцької церкви.

З вершини гори відкривається чудовий вид на Кременчуцьке водосховище.

Приїжджаючи в Черкаси, Ви можете зупинитися в готелі Оптима - це сучасний готель, перший готель бренду Reikartz Hotel Group. Він знаходиться в центрі міста і пропонує 79 номерів різних категорій. У вартість номера входить: сніданок, Wi-Fi. На території також є 2 конференц-залу на 90 місць, скандинавське кафе, паб і кафе грузинської кухні.

Страница в каталоге гостиниц: Optima Cherkasy Hotel

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: