Будинок Цибульських (музей «Кобзаря»)

Опис:

Будинок Цибульських побудований братами Цибульська, які були купцями першої гільдії в кінці XIX століття (в 1852 році). Один з Цибульських - Степан - був гласним Черкаської міської думи ще в 1822 році. Брати-підприємці Цибульська мали прибуткові будинки, які вони здавали в оренду, а також кілька, цегляних заводів і лісопилок. У місті вони славилися ліберальними демократами.

Напівдерев'яна будинок був найвищою будівлею свого часу в Черкасах. У ньому, як вважають історики, під час арешту перебував під наглядом поліції Тарас Шевченко, і брати Цибульська робили все можливе, щоб звільнити поета з під арешту. Цибульський за 500 рублів і золотий годинник викупили на певний час Шевченка. Тобто він провів час не в тюрмі, а в цьому будинку. Будучи в місті, поет записував народні пісні, розповіді старого діда Цехмістренко про давні події, особливо про гайдамаків. Також в очікуванні з'ясування своєї долі Тарас Григорович написав тут вірш "Сестрі і" Колись дурною головою ... "та зробив малюнок" В Черкасах ". Тепер про епізод перебування Т. Г. Шевченка свідчить меморіальна дошка на фасаді будівлі.

У 1890-х будівлю перебудували в триповерховий цегляний будинок, таким чином він прекрасно зберігся до наших днів. В архітектурі будівлі виразно видно ознаки неокласицизму. Прямокутна в плані будівля має два головних фасаду, які акцентовані балконами. Довгий час будинок здавався в оренду під банк, магазини, перукарні.

В кінці 1980-х років будинок братів Цибульських був відреставрований. Весь нижній поверх зайняв перший на Україні музей «Кобзаря». Тут показана історія досягнень Т. Г. Шевченка, джерела його творчості, найцікавіші видання, простежена еволюція ілюструванням шевченківських поезій, а також «Кобзарі», в перекладах мовами народів світу. Музей часто називають єдиним в світі музеєм однієї книги. Директором музею з першого дня працює праправнучка Т.Г. Шевченко Ольга Шарапа.

Недалеко від місця розташований Optima Cherkasy Hotel мережі Reikartz. На території готелю також є 2 конференц-залу на 90 місць, скандинавське кафе, паб і кафе грузинської кухні.

Страница в каталоге предприятий: МУЗЕЙ "КОБЗАРЯ" Т. Г. ШЕВЧЕНКО г. ЧЕРКАССЫ

Страница в каталоге гостиниц: Optima Cherkasy Hotel

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: