Костел Успіння Діви Марії

Опис:

Костел в Бучачі розташований надалеко від центральної площі міста і ратуші.

Перший костел у Бучачі з'явився ще в 1397 році. Будівля першого римсько-католицького храму була дерев'яною. Дещо пізніше на його місці побудували святиню з каменю, в готичному стилі. Але до середини 18 століття костел знаходився в поганому стані, тому місцевий магнат Микола Потоцький ініціював строїтельтва нового костелу. Будівництво храму тривало 1761-1763 роки. Спочатку архітектором святині був призначений Бернард Меретин, який займався будівництвом ратуші в Бучачі, собору св. Юра у Львові та багатьох інших об'єктів на території західноукраїнських земель. Пізніше будівництвом Бучацького костелу керував Мартин Урбанік.

Примітно, що досить скромний зовні храм вражає своїм розкішним внутрішнім оздобленням. Над його інтер'єрами працював сам Йоганн Георг Пінзель, знаменитий скульптор польсько-німецького походження, який жив у той час в Бучачі.

У радянські часи костел був закритий, а в будівлі розмістили склад промтоварів. Головний вівтар роботи Пінзеля і частина бічних були зруйновані. Уцілілі речі були вивезені до Польщі. З сімейних склепів в підземеллях костелу були винесені останки Потоцьких, тут влаштували котельню.

У 1991 році костел повернули римо-католикам, які відреставрували храм. Зараз це діючий парафіяльний храм однієї з найстаріших в Львівській архиєпархії Бучацької приходу Чортківського деканату РКЦ

Страница в каталоге предприятий: Костел Успения Пресвятой Богородицы

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Бучачі

Інші пам'ятки поруч: