Костел Святого Йосипа

Опис:

Костел Святого Йосипа - католицький храм, розташований на розі вулиць Декабристів і Адмірала Макарова. Архітектор В. А. Домбровський.

Через 3 роки після заснування міста князем Григорієм Потьомкіним в 1789 році починає функціонувати католицька громада. Єпископи вели активну культурну, духовну і просвітницьку роботу серед городян.

У 1794 році одна з будівель було передано католикам для будівництва храму. Будинок перебудували і відкрили костел Святого Йосипа в 1896 році за рахунок коштів місцевих парафіян-католиків. В наші дні старий храм розташовується у дворі сучасного костелу.

В кінці 19 століття було прийнято рішення звести новий храм. Будівельні роботи тривали з 1891 по 1895 роки. Головний архітектурний стиль собору - еклектика з неороманського і неоготичними елементами. Фасад прикрашений кам'яними архітектурними деталями. Вітражі виготовляли за спеціальним замовленням в Німеччині, а скульптури - в Польщі.

У 1904 році при вході в собор розмістили пам'ятну дошку на честь 110-річчя існування парафії. На ній увічнили імена єпископів, настоятелів і членів громади, які брали активну участь в будівництві храму. Також було встановлено орган, який привезли з Німеччини.

За часів революції храм сильно постраждав, його закрили, а будівлю передали місцевому краєзнавчому музею. Після Другої світової війни тут функціонував клуб для солдатів. У 1956 році провели реконструкцію храму, встановили перегородки, збудували другий поверх. Аж до 1991 року собор виконував функцію Будинку культури. Після здобуття Україною незалежності було прийнято рішення про повернення собору віруючим і тому була проведена масштабна реконструкція.

В даний час Миколаївський Римо-Католицький Костел Святого Йосипа - діючий храм, який продовжує відновлюватися. Органні концерти проводяться по католицьким свят за участю відомих органістів України та Європи.

Недалеко від костелу знаходиться Пам'ятник корабелам і флотоводцям.

Страница в каталоге предприятий: Костёл Святого Иосифа

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Миколаєві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: