Миколаївський обласний художній музей ім. В.В. Верещагіна

Опис:

Художній музей у Миколаєві був створений в 1914 році на честь великого художника-баталіста членами місцевого товариства любителів образотворчих мистецтв в якості пам'ятника Василю Верещагіна.

Велику роль у створенні музею зіграв Микола Антонович Гедройц. Князь Н.А. Гедройц багато зробив для збереження образотворчого мистецтва, пошуку активних форм популяризації і підтримки українських художників, згуртував навколо себе людей, небайдужих до долі країни, розвитку і популяризації художнього мистецтва. Проживаючи в Миколаєві, Н.А. Гедройц ініціював створення Товариства витончених (червоних) мистецтв, яке в 1913 році налічувало понад 100 членів і об'єднувало миколаївських художників і любителів мистецтва. Про високий авторитет Товариства свідчив і факт опіки над ним Великого князя Кирила Володимировича. Найголовнішою справою для миколаївського Товариства витончених (червоних) мистецтв стало заснування художнього музею. Саме з ініціативи Н.А. Гедройца, організаційний комітет звернувся з листом до Президента Академії мистецтв.

Велику допомогу у справі створення музею і присвоєння йому імені В.В. Верещагіна надав комітету художник І.Є. Рєпін. Він схвалив і підтримав ініціативу Н.А. Гедройца.

Перша колекція музею була розміщена в колишньому будинку гауптвахти військового відомства і включала твори, які були передані Академією мистецтв, а також особисті речі, які були надіслані вдовою В. В. Верещагіна - Лідією Василівною. Основу музейної експозиції склали 148 різних (картин, етюдів та малюнків) творів В.В. Верещагіна, які були отримані з Російського музею імператора Олександра ІІІ-го. Серед них найвидатнішими були 20 картин, три з яких демонструвалися в грудні 1914 року в Санкт-Петербурзі на посмертній виставці творів В.В. Верещагіна. Приватні колекціонери та міські жителі дарували полотна видатних російських і зарубіжних художників. Ініціатор створення музею Н.А. Гедройц подарував 11 малюнків В.В. Верещагіна.

Як і планувалося, при музеї стали успішно працювати школа та курси малювання, де в перші місяці діяльності навчалося 120 чоловік. Крім того, для дорослого населення були організовані заняття по килимовому виробництва, які проводила досвідчена майстриня, спеціально запрошена з Курської губернії.

Після Жовтневої революції збори поповнилося творами з націоналізованих приватних колекцій, картинами Р.Г. Судковського (переданими в 1924 році з Очакова братом художника), творами радянських майстрів, які надійшли з Всеукраїнського комітету у справах мистецтв.

Після фашистської окупації музей відновив свою роботу в невеликій старовинній садибі. Були знайдені деякі твори В. В. Верещагіна, його особисті речі, роботи І. К. Айвазовського, Р. Г. Судковського, М. М. Антокольського та інших художників. Велику допомогу у формуванні післявоєнної колекції надали Київський музей російського мистецтва, Київський музей західного та східного мистецтва, Одеський художній музей.

Протягом 1970-1980 років колекція музею регулярно поповнювалася за рахунок надходжень з дирекції художніх виставок Міністерства культури СРСР, УРСР, Спілки художників СРСР, УРСР та інших організацій, а також з приватних колекцій.

У 1980-1990 роках особлива увага при поповненні музею була приділена художнім традиціям краю. Купувалися роботи найстаріших миколаївських художників Д. К. Крайнєва, Р. С. Соколовського, С. М. Старчеус, В. І. Фірсова та інших. В даний час художній музей імені В. В. Верещагіна володіє найбільшою і повною колекцією робіт сучасних миколаївських художників М. А. Ряснянського, В. І. Золотухіна, Д. А. Антонюка, А. П. Завгороднього, М. Ф. Бережного, І. Я. Булавицького і ін.

У 1986 році музей переїхав в новий просторий будинок. У його залах на другому і третьому поверхах розгорнулася експозиція вітчизняного мистецтва, яка включає твори живопису, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, графіки. В окремому залі музею експонуються твори західноєвропейського мистецтва.

Миколаївський обласний художній музей ім. В.В. Верещагіна в даний час налічує до 13.000 експонатів, які представляють собою своєрідну художню літопис України і багатьох інших країн. Він розташований в будинку, що є пам'ятником архітектури другої половини XIX століття.

Поруч з музеєм розташована Готель Золотий Фазан, яка пропонує 9 сучасних номерів, а також ряд послуг: сауна з басейном, більярдний зал, ресторан, організація і проведення банкетів.

Страница в каталоге предприятий: Миколаївський обласний художній музей ім. Верещагина

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Золотой Фазан

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Миколаєві

Інші пам'ятки поруч: