Кафедральний собор Касперівської ікони Божої Матері

Опис:

Кафедральний собор Касперівської ікони Божої Матері є православним, розташований на Садовій вулиці, поруч зі сквером Ради Європи. Храм присвячений однной з найбільш шанованих чудотворних ікон - Касперівської ікони Божої Матері, яка з 1853 по 1918 року щорічно урочисто прибувала до Миколаєва під час хресного ходу і протягом місяця (з 1 липня по 1 серпня) перебувала в різних храмах міста. Жителі Миколаєва вірили, що саме ця ікона врятувала місто від нападу ворогів в період Кримської війни 1853-1856 рр.

На згадку про ці події в 1855 році благочинний єпархіальних церков Миколаєва протоієрей І. Станіславський звернувся до Миколаївського військового губернатора М.Б. Берха з клопотанням, щоб той дозволив побудувати в південно-східній частині міста храм в ім'я Всемилостивого Спаса з двома прибудовами в ім'я Пресвятої Богородиці Касперівської.

Будівництво почалося лише в 1904 році (через брак фінансів, так як в 2-ій половині XIX століття в Миколаєві одночасно будувалося п'ять церков) за проектом архітектора Федора Еппінгер. Керував будівництвом міський архітектор Євген Штукенберг. У 1908 році храм був освячений, а в 1916 його двері вперше відкрилися для прихожан.

У 1934 році будівлю було передано під клуб суднобудівного заводу. Під час Другої світової війни храм був відкритий для богослужіння, знову закритий в 1949 році.

У 1992 році будівлю храму передано громаді Української православної церкви Київського патріархату. Храм отримав статус кафедрального собору Миколаївської та Богоявленської єпархії.

З 1994 по 2010 роки проходила реконструкція собору.

Будівля церкви має прямокутну форму, стіни собору прикрашають різьблені деталі, стилізовані під давньоруську архітектуру 16-18 століть. Головна прикраса храму - це його 7 куполів. Згідно православним звичаєм ці куполи символізують сім таїнств церкви. Внутрішній вигляд храму являє собою великий високий зал, перекритий напівциркульним склепінням. Стіни храму декоровані різьбленими деталями і карнизами.

Поруч з собором розташована Готель Пілігрим (корпус 1), де до послуг проживаючих піцерія «Владам», пральня, автопрокат, затишні номери. 

Страница в каталоге предприятий: Кафедральный собор Касперовской иконы Божьей Матери

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Пилигрим (корпус 1)

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Миколаєві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: