Хутір Надія

Опис:

«Хутір Надія» - державний заповідник-музей І. К. Карпенка-Карого (Тобілевича), у Кропивницькій області,між селами Миколаївка і Шевченкове. Створено на території садиби, яка належала драматургові, театральному діячеві кінця XIX - початку XX століття. Садиба закладена в 1871 році батьком драматурга Карпом Тобілевичем і названа ім'ям його дружини - Надії Тарковської.

Основоположник українського театру оселився тут в 1887 році після заслання, перетворивши садибу в творчий оазис посеред української глибинки. З того часу збереглися «Дім Отця» і стара чумацький криниця. На хуторі їм написано 11 п'єс з 18, які увійшли в золотий фонд національної класичної драматургії. Це «Сто тисяч», «Хазяїн», тут же були написані ним історичні драми «Сава Чалий», «Гандзя» та інші.

Тут же проходили репетиції першої української театральної трупи під керівництвом М. Кропивницького, бувало багато корифеї українського театру. У садибі в різний час проживали Микола Садовський, Панас Саксаганський, М. Садовська-Барілотті. Тут зустрічалися талановиті художники М. Заньковецької, М. Старицький та багато інших відомих театральних діячів, письменники і художники.

У комплекс садиби входять: батьківська хата, меморіальний будинок, приміщення літературно-меморіального музею, парк - пам'ятник садово-паркового мистецтва «Хутір Надія» (площею 11 га) і ставок. Крім збережених приміщень, великий інтерес представляє прекрасний парк з дубовим гаєм на березі ставка, що оточує садибу і заснований в кінці XIX століття. Колись тут була досить пустельна територія, і саме І.Тобілевич по поверненню із заслання вирішив створити справжній оазис. Особливістю парку можна назвати дубовий гай, кожне дерево якої було посаджено відомою особою або присвячено комусь. Вся паркова зона розташована на березі чистого дзеркального ставка.

У заповіднику-музеї «Хутір Надія» експонується близько 2 тисяч предметів, значна частина яких передана сім'єю Тобілевичів-Тарковських. Встановлено пам'ятник-бюст І. Карпенко-Карого.

У 1956 році «Хутір Надія» оголошений державним заповідником-музеєм. З тих пір заклад працює на правах відділу Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

У 1982 році, до 100-річчя заснування українського театру корифеїв, відновлено будинок драматурга, який був зруйнований у 1944 році. Напередодні святкування 150-річного ювілею драматурга в ньому відкрито нову театрально-літературна і меморіальна експозиція.

 Зараз тут постійно проводяться традиційні театральні свята, наприклад, «Вересневі самоцвіти» з 1970 року, який з 1990 року став всеукраїнським.

Страница в каталоге предприятий: Музей-заповедник Ивана Карпенко-Карого «Хутор Надежда»

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Кропивницькому

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: