Гуляй-Гора

Опис:

Гуляй-Гора - мальовничий куточок Харківщини, окутаний загадками і легендами. Знаходиться гора під Харковом, в с. Хорошовка.

Гуляй-Гора приваблює сюди багатьох любителів красивих пейзажів і усамітненого відпочивати природі. На вершині навіть обладнаний оглядовий майданчик, з якого відкриваються чудові види на околиці.

Щодо походження і історії цього місця у вчених немає єдиної думки, тільки припущення, теорії та легенди. Так, за однією з них, спочатку в районі Гуляй-гори скіфи побудували свої фортифікаційні споруди, а пізніше, в 8 столітті н.е. тут було велике поселення, де гора була "дитинцем", центральною частиною міста.

Згідно з легендою, колись у цих місцях була церква, але одного разу, прямо під час служби, вона просто провалилася під землю разом з парафіянами і священиками. Після цього, якщо докласти вуха до гори, можна почути дзвін дзвонів і службові співи.

Проводилися на території Гуляй-Гори і археологічні розкопки. У 1983-1987 роках професор Б. Шрамко виявив яму, яка йшла далеко вглиб об'єкта. В ямі було знайдено дерев'яні елементи, які дуже схожі на частини господарської споруди або дерев'яної каплиці, можливо, навіть тієї самої, про яку згадується в легенді.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Харкові

Інші пам'ятки поруч: