Вокзал-корабель в Жмеринці

Опис:

Жмеринська залізнична станція, заснована між селами Велика і Мала Жмеринка на місці дубового пралісу в зв'язку з будівництвом залізниці Київ-Балта (1865-1870 роки), визначила розвиток залізничного селища, і гостро постало питання побудови просторого вокзального приміщення.

На будівництво вокзалу були запрошені архітектори Валеріан Риков та Іван Бєляєв, після Петербурзької академії мистецтв. Вони спроектували будівлю по типу, нагадував залізничний вокзал в баварському Мюнхені (як писала газета «Киевлянин»).

Фасад будівлі витриманий в грецько-римському стилі, а стіни оброблені в стилі ренесансу з прибиранням колонадами, високі вестибюлі, великі холи і зали очікування. Незвичайний вокзал побудований в такому вигляді, так як повз цієї станції проходила перша залізниця, яка веде до Чорного моря до Одеси. Криті платформи схожі на палуби, а купол даху нагадує капітанський місток.

Жмеринський залізничний вокзал - велична будівля з непростою плануванням. В архітектурному стилі стороенія відчутні модерн (зовні) і ренесанс (інтер'єри). Спорудження фактично стало одним з перших, зведених у стилі, згодом отримав назву «український модерн».

Це один з найкрасивіших вокзалів України, неодноразово входив в список 15 найкрасивіших в Україні.

Страница в каталоге предприятий: Вокзал станции Жмеринка

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Жмеринці

Відео про це місце: