Парк культури і відпочинку ім. Ю. Гагаріна (Шодуровскій парк)

Опис:

Міський парк імені Гагаріна розташований на березі річки Тетерів на площі близько 36 га. Тут є фонтани, скульптури, унікальні рослини і зони відпочинку.
Засновник парку - барон Іван Максиміліанович де Шодуар - відомий меценат і дослідник, голова Російського товариства захисту тварин. У XIX столітті він побудував в Житомирі палац, розбивши навколо розкішний парк в стилі бароко з мармуровими статуями, альтанками і екзотичними рослинами. На честь нього навіть хотіли перейменувати парк (дискусії ведуться до цих пір).

Під час революційних подій могилу і графський палац знищили, а парк втратив свій автентичний вигляд. В парку ім. Гагаріна колись росло близько 80 видів дерев і чагарників, серед них були унікальні рослини, привезені з Європи, Індії, Китаю, Північної Америки. Зараз тут росте рідкісне дерево гінкго, яке ще називають «деревом любові» через серцеподібної форми листя. Хоча насправді, це не листя, а хвоя, так як гінкго - родич ялини, який ріс на землі ще в епоху динозаврів.

У 1999 році в міському парку стався обвал - відкрилися підземелля палацу барона Шодуара. Хоча маєток було зруйновано ще в 1943 році, виявилося, що підвальні поверхи вціліли. Ця подія розбудило легенди про заховані скарби барона, які за легендами де Шодуар зберіг перед революцією.

Визначні пам'ятки парку:

- Біла колонада в тосканському стилі на вході. Цікаво, що на відміну від всіх інших колонад, вона має непарну кількість колон. Перед входом в парк починається каскад з фонтанів, а за ним розташовані оглядові майданчики з видом на річку.

- Статуя богині Артеміди знаходиться на галявині парку. Статую богині полювання встановили ще при барона Шодуара, хоча вона сильно постраждала під час воєн. Пізніше її відреставрували і повернули в парк. Трохи далі можна побачити цілу галерею скульптур із казкових сюжетів.

- Графська сходи - це гранітні сходи з майданчиками для відпочинку, які були побудовані в 1912 році і колись були прикрашені мармуром і скульптурами. Сходи ведуть до човнової станції на річці, де в теплу пору можна покататися на катамарані або човні.

- Підвісний пішохідний міст через річку - унікальна конструкція на металевих тросах, яка була споруджена в 1982 році як частина великого комплексу Бойової слави. Міст простягнувся на 350 метрів в довжину над стрімкими схилами річки. З нього відкривається вид на місто, на греблю і скелі біля парку. На березі привертає увагу біла альтанка, побудована в 1953 році, один з символів міста.

Страница в каталоге предприятий: Шодуровский парк

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Гостиный двор

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: