Костел Св. Йосипа, Гнівань

Опис:

Костел Святого Йосипа в місті Гнівань Вінницької області значно виділяється серед інших споруд міста та виконана в стилі неоготики.

Костел було відкрито у вересні 1906 року. На той момент він був найбільшим храмом напівготичного типу у всій Європі. Головними меценатами стали Я. Барановський і К. Ярошинська, крім них будувати костел допомагали і звичайні віруючі. На подвір'ї костелу спорудили грот Марії. У інтер'єрі головним елементом є величний вівтар, біля якого стоять статуї Святого Йосипа з Немовлям на руках і ікона Марії. Всередині костел прикрашений різними сценами зі Святого Письма, великими люстрами із свічниками та вітражами на вікнах.

Храмова споруда була спустошена та занепадала у 1940-50 роках. Пізніше костел повністю втратив свій вигляд, тому що у 1958 році його перебудували у заводське чотирьохповерхове приміщення.

У 1988 році була зареєстрована Гніванська римсько-католицька громада. Саме її парафіяни почали домагатися у місцевої влади повернення костелу. У 1990 році завод звільняє 4 поверх приміщення і тепер у громади є місце для проведення літургій і свят. Ще пізніше проведена реконструкція будівлі. Сьогодні костел Св. Йосипа є чинним, а незвичайне і оригінальна будівля привертає увагу туристів.

Страница в каталоге предприятий: Костел Св. Иосифа, Гнивань

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Вінниці

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: