Нагорянські печери

Опис:

Нагорянські печери - геологічний пам'ятник природи місцевого значення. Карстові печери розташовані поблизу села Нагоряни Могилів-Подільського району Вінницької області України. Мальовничий скельний вихід на поверхню вапняків крейдяного віку з карстовими печерами на лівому березі р. Дністер.

Нагорянського печери відносяться до епохи середнього і верхнього палеоліту. У скелі видовбані отвори різних розмірів, за версією дослідників, в них проживали неандертальці.

Крім того, на території печер знаходився монастир, який став козацьким центром. За переказами, його він біл заснований 1013 року святим Антонієм Печерським, який спустився по Дністру, повертаючись з Константинополя до Києва паралельно, з недалеко розташованим Лядовського монастирем. За свідченнями істориків, Нагорянські печери - місце збору Гайдамак.

У печерах на одній зі скель скульптором Сергієм Сліпуха висічено барельєф Т. Г. Шевченка, який датується 12-им червня 1920. Під час тимчасової німецької окупації барельєф було пошкоджено. На скелях зображені найдавніше в світі малюнкова лист - піктограмне (40 тис. Років тому).

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Вінниці

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: