Заповідник Медобори

Опис:

Заповідник Медобори розташований в Тернопільській області, на території Гусятинського і Подполочісского районів. Загальна площа заповідника - 10521 га, на ній розташовані печери і гори, в тому числі знаменита Гора Бохіт, ростуть рідкісні рослини, проожени екологічні маршрути, а в Гусятині працює музей, присвячений природі заповідника.

Заповідник Медобори був заснований в 1990 році, а в 2000х роках до території заповідника була приєднанана філія Кременецьких Гор.

Місця, де зараз функціонує заповідник, в 10-13 столітті належали Збручкому культовому центру - одному з останніх оплотів язичництва в Давньоруській державі. Знахідки археологічних досліджень, які проводилися в Медоборах, показують, що в ранньохристиянську епоху тут було три різнотипні городища-святилища: Богит, Говда та Звенигород. Тут були знайдені жертовні колодязі, хлібні печі, будинки-Контіні, в яких язичники проводили свої обряди

Велика частина території заповідника вкрита лісами, тут також є ендемічні, рідкісні, а також реліктові види. Багато рослин, які можна зустріти в Медоборах занесені в Європейську і в Українську Червоні книги. У цій місцевості можна зустріти невластиві даному регіону ділянки степової, наскельно-степової та лучно-степової рослинності. Також в Медоборах можна зустріти представників Червонокнижних видів комах, тварин і птахів.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Тернополі

Інші пам'ятки поруч: