Свято-Троїцька церква, Диканька

Опис:

Троїцька церква розташована в історичному центрі Диканьки. На той час відвідували церкву переважно козаки, а також багаті міщани, що жили недалеко від Диканьки. В день Святої Трійці збиралось найбільше прихожан, тоді правився молебень в пам'ять убієнних походах і боях диканьських козаків. Поруч з церквою було відкрито й церковно-приходську школу. Школа славилась високою успішністю, і відмінниці отримували за успіхи в навчанні іменні «Святі Євангелія» з рук і за підписом княгині О.К. Кочубей.

Троїцька церква побудована в стилі пізнього бароко. З висоти пташиного польоту будівля церкви має форму хреста. Кути церкви оформлені пілястрами та прямокутними колонами. Стіни з великою кількістю ліпних прикрас завершуються високими карнизами. За композицією відноситься до однокупольних церков і має чотири напівкупола.

Це єдина пам'ятка архітектури, що тісно пов'язана з творчістю Н.В. Гоголя, який часто бував у ній. Існує легенда, нібито саме тут бував коваль Вакула з повісті «Ніч перед Різдвом» (на жаль, фрески не збереглися: більша частина їх була знищена).
 

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: