Літературно-меморіальний музей Панаса Мирного

Опис:

На околиці міста розташована садиба-музей класика української літератури Панаса Мирного (предметна прізвище - Рудченко, 1849 - 1920). За кількістю особистих, меморіальних речей господаря садиба-музей Панаса Мирного - найбагатший літературний музей України.

Музей знаходиться в будинку, в якому з 1903 по 1920 роки жив і працював Панас Рудченко, відомий під літературним псевдонімом Панас Мирний. Серед перших дарувальників музейних експонатів була вдова письменника Олександра Михайлівна Рудченко. Серед унікальних експонатів музейної колекції - рукописи письменника і його старшого брата Івана Рудченка. Музей був заснований сином автора в 1940 році. Більше 20 років музеєм завідував середній син письменника - Михайло Панасович Рудченко. З 1951 року на подвір'ї садиби перед будинком встановлено пам'ятник Опанасу Мирному - бронзовий бюст письменника на постаменті з лабрадориту (скульптор Олексій Олійник, архітектор Макар Вронський). 1962 року Михайло Опанасович Рудченко передав державі будинок, меблі, всі особисті речі Панаса Мирного і членів його сім'ї.

Сучасний меморіальний комплекс, створений в 1974 році полтавськими художниками, складається з меморіального будинку письменника 1860 року, написані літературно-виставкової частини 1985 року й господарського саду площею 1,5 га, в якому зберігаються дерева і кущі, посаджені самим пісателеім. Завершується паркова частина садиби купальнею, навколо якої ростуть вікові верби і дуби.

Поблизу музею-садиби, в урочищі Зелений гай, в якому любив відпочивати письменник, знаходиться його могила. Садиба письменника, його могила 1920 року мають статус національного значення.

Страница в каталоге предприятий: Литературно-мемориальный музей Панаса Мирного

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Інші пам'ятки поруч: