Миколаївський собор

Опис:

Миколаївський собор в Ніжині - кафедральний собор Ніжинської та Прилуцької єпархії Української православної церкви. Є пам'яткою архітектури національного значення, одним з найбільш ранніх зразків українського бароко.

У храмі зберігається ікона святого великомученика і цілителя Пантелеймона з часткою мощей цього угодника. Її надіслав з Німеччини в 1998 році колишній паламар собору Прохор, що служив в храмі в роки фашистської окупації.

Раніше на місці собору стояв дерев'яний однойменний храм. Про те, коли саме побудований кам'яний, достеменно невідомо. Вважається, що це відбулося в кінці 1650-х або 1660-х років. Це був перший в українській архітектурі хрещатий п'ятибанний храм нового типу, який склався під впливом прийомів і форм українського дерев'яного будівництва. Іконостас собору вважався одним з кращих у всій Лівобережній Україні. Він займав ширину всього храму. Перед входом до Миколаївського собору була побудована дзвіниця, а поруч з нею - каплиця. Обидва цих споруди були зруйновані більшовиками в 1930-х роках.

Миколаївський собор неодноразово горів і перебудовувався. З 1920 по 1939 рік в ньому розміщувався склад солі. Протягом дворічної окупації Ніжина гітлерівськими військами собор діяв, потім був знову закритий. У 1946 році в одній з прибудов відкрився міський будинок культури. У 1990 році собор був відреставрований і переданий віруючим.

Страница в каталоге предприятий: Свято-Николаевский кафедральный собор

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Ніжині

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: