Меджибізький замок

Опис:

Меджибізький замок - замок-фортеця, розташований у верхів'ях річки Південний Буг, в сел. Меджибіж, Хмельницької області, в 30 км від м Хмельницький.

Перші згадки фортеці в Меджибожі датуються 1 146 роком, з часів існування укріпленого міста Рюрикович. Тоді фортеця була дерев'яною і призначенням її був захист місцевого населення від набігів монголо-татар, які траплялися в ті часи досить часто.

У 1432 році Меджибізький замок перейшов у володіння поляків. Саме в цей період оборонна фортеця стає кам'яної і перетворюється в королівську цитадель.

Були часи, коли замок почергово належав полякам, козакам, туркам. А в 1793 році споруда належала Російській імперії.

У радянську епоху Меджибізький замок використовувався в господарських цілях: в різний час тут розміщувалися в'язниця, пожежна частина та складські приміщення маслозаводу. За часів Втричі світової війни фортеця була практично зруйнована, однак, ще більшої шкоди їй завдали місцеві жителі, які в 1960-х роках розбирали стіни зміцнення для побудови приватних будинків.

У 1967 році Меджибізький замок взялися курирувати і відновлювати фахівці «Укрпроектреставрації», проте зміцнення настільки сильно посрадало, що відновлювальні роботи тривають і донині.

 В даний час замок реконструюється, в службових приміщеннях замку розташований краєзнавчий музей. На терріторрі фортеці часто проводять різні фестивалі і ярмарки.

Страница в каталоге предприятий: Государственный историко-культурный заповедник "Межибож"

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Меджибожі

Відео про це місце: