Храм Святителя Петра Могили та собор Успіння Пресвятої Богородиці

Опис:

Храм Святителя Петра Могили у Мариуполі увійшов до книги рекордів України як єдиний храм у світі, повністю розписаний петриківкою.

Окрым цього, з 2020 року вона є культурним осередком міста. На першому поверсі знаходяться: Нижній, нині діючий, Храм на честь Святителя Петра Могили, що свого часу заснував Києво-Могилянську Академію; Благодійна їдальня, де, починаючи з 1998 року, щодня всі охочі можуть безкоштовно отримати гарячій обід.

На другому поверсі діє Школа Бандури та українського живопису ім. Василя Сліпака, де люди можуть вільно навчатись таких дисциплін як: гра на бандурі, розпис у стилі «Петриківка», італійська/англійська/українська мови, вишивка, іконопис , писанкарство, валяння та ін.

Сусіднє зі школою приміщення відведене під Бібліотеку ім. Василя Стуса, що налічує близько 2000 примірників книжок українською мовою.

Під час Другої світової війни ця будівля була Німецькою комендатурою, опісля ж – стала кадровим управлінням пароплавства. Ззовні Храм нагадує корабель, а колір та стиль розпису відображають , зокрема, символ міста – море. Блакитний колір традиційно вважається Богородичним, а верхнім Храм названо як раз на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

Загальна площа розпису складає 500 погонних метрів, роботи тривали майже три місяці, а виконала його львівська майстриня Ольга Черьомушкіна. Біля храму встановлена триметрова скульптура архангела Михаїла – оберіг не тільки для Маріуполя і Донецької області, а й усієї України.

Страница в каталоге предприятий: Храм Святителя Петра Могилы и собор Успения Пресвятой Богородицы

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Маріуполі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: