Будинок архітектора Нільсена

Опис:

Будинок, де раніше жив архітектор Віктор Нільсен, який побудував більшість значущих архітектурних об'єктів міста Маріуполь, знаходиться за адресою вулиця Семенишина, 49, поруч із Міським парком.

Побудований будинок був, імовірно, в першій половині ХХ міським архітектором Віктором Олександровичем Нільсеном, який приїхав зі столиці вихідцем зі зросійщеної датської родини на запрошення місцевої управи на цю посаду для реалізації проекту водопроводу.

Після перевороту 1917-ого особняк Нільсена в оточенні було реквізовано на користь держави, а сім'я архітектора перебралася в скромний без будинок по Георгіївської під №31.

Будівлі по вул. Семенишина пощастило вистояти під час бойових дій Другої світової війни. У наступні роки радянська влада облаштували тут дитячий сад, який розміщувався тут до 1993 року.

Надалі будинок вимагав масштабного ремонту, був порожній і перейшов у приватну власність. У 2012 році розглядався проект про облаштування в стінах особняка Нільсена готелю, але він так і не був реалізований. Станом на 2021 рік будівля знаходиться в аварійному стані і до сих пір не отримав статусу пам'ятника архітектури, хоча б місцевого значення.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Маріуполі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: